Surse de poluare a aerului

În ceea ce privește poluarea aerului, vina nu mai poate fi dată doar pe industrie, deoarece și mijloacele de transport personale au un aport important de gaze toxice în atmosferă.Printre cei mai răspândiți poluanți ai aerului se numără smogul și funinginea.

  • Poluarea cauzată de trafic este încă nocivă pentru sănătate în multe părţi ale Europei

Raportul anual din cadrul Mecanismului de raportare privind transporturile şi mediul (TERM) al AEM analizează impactul transporturilor asupra mediului în Europa. Au existat unele îmbunătăţiri, deşi acestea pot fi parţial atribuite activităţii economice reduse din timpul recesiunii. În raport se afirmă că, pe măsură ce climatul economic se îmbunătăţeşte, noile obiective ale UE în domeniul transporturilor ar trebui să-şi concentreze eforturile pentru a reduce şi mai mult impactul asupra mediului.

Deşi a scăzut în ultimele două decenii, poluarea aerului reprezintă încă o problemă majoră în multe domenii. "Standardele Euro" pentru vehicule nu au reuşit să reducă emisiile reale de NO2 la nivelurile prevăzute în legislaţie, deşi s-au realizat îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte calitatea aerului în ansamblu.

Intensificarea transporturilor de mărfuri conduce, de asemenea, la degradarea calităţii aerului. Transportul de mărfuri a fost una dintre cauzele principale ale creşterii concentraţiilor de NO2. Intensificarea transportului maritim în ultimele două decenii a însemnat, de asemenea, că emisiile de oxizi de sulf care cauzează ploi acide au scăzut cu doar 14% din 1990, în ciuda îmbunătăţirilor majore în ceea ce priveşte eficienţa.

  • Alte tendinţe şi constatări

  • Oamenii care locuiesc în apropierea şoselelor aglomerate din Europa sunt încă deosebit de expuşi la niveluri excesive ale poluării aerului. În 2020, s-au înregistrat niveluri nocive ale dioxidului de azot (NO2) peste valorile limită legale în cazul a 44% dintre staţiile rutiere de monitorizare a traficului. În plus, nivelurile particulelor (PM10) depăşeau valorile limită la 33% dintre aceste staţii. Aceşti poluanţi pot afecta sistemul cardiovascular, plămânii, ficatul, splina şi sângele.
  • Zgomotul este un alt impact al transporturilor care poate cauza probleme grave de sănătate. Raportul constată că, în cele mai mari oraşe din Europa, trei din cinci rezidenţi sunt expuşi la niveluri de zgomot nocive provocate de trafic. Chiar şi în zonele rurale, 24 de milioane de europeni sunt expuşi la zgomote nocive provocate de trafic pe timp de noapte. Acest lucru poate cauza atât probleme fizice, cât şi psihologice.

Efectele poluarii asupra vegetatiei

Conditiile fizico – geografice favorizeaz rspândirea i depunerea prafului, un rol deosebit în distributia areal i cantitativ a acestuia avându-l configuratia terenului, circulatia atmosferic i, în oarecare msur, înveliul vegetal. În studiul efectului polurii asupra vegetatiei nu este uor de a realiza generalizri ale unui fenomen legat de poluarea aerului; poluantii atmosferici, prin diversitate, chimia atmosferic particular, posibilele combinatii cu variati compui în urma crora rezult poluanti noi - adesea necunoscuti, multiplele tansformri pe care le parcurg din momentul emisiei în mediu, starea final sub care ajung s interactioneze cu vegetatia, maniera în care speciile "rspund" prin modificri metabolice i structurale, fenotipizate sau nu morfologic, constituie doar câteva dintre aspectele care stau în atentia cercettorilor în domeniu.

Lupascu Bianca - Blog protectia mediului
Toate drepturile rezervate 2024
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți